Leplandi nimelise pingi avamine

Published by Keijo on

Eriline õpetajate päev Abja Keskkooli 27. lennule

Täname Teid, õpetajad Hans ja Leida Lepland!

Et kõik ausalt ära rääkida nagu Agu Sihvka, tuleb alustada 27. lennu eelmisest klassikokkutulekust, kus õpetaja Leida Lepland oli meiega ja nagu ikka seltskonna hing ning parim kaaslane meenutamaks meie kooliaega.

Kui hakkasime rõõmsas tujus laiali minema, ütles klassiõde Katti Mees: „Paneme Leidale pingi”. Kahjuks Katti lahkus meie hulgast peagi ja nii jäi hea mõte meie teiste ellu viia. Kaks pinki olid juba kooli juures – õpetajate H. Allvee ja A. Tiidebergi auks. Proovisime jälgi ajada, kelle käsi nende paigaldamisel mängus oli, kuid asjata. Pikalt kripeldanud mõte sai sel suvel siiski viimaks tegudeks vormitud. Tellisime pingi, nüüd juba mõlemale Leplandile, sest Hans Lepland on olnud 13. lennu klassijuhataja, rääkimata nendest õpilastest, kes on oma matemaatilise mõtlemise, astronoomiahuvi ja füüsika teadmised ning oskused just selle mehe tundidest saanud. Ka Leida Leplandi füüsikatundide tarkus ja eruditsioon pole mitte vähemate õpilasteni jõudnud selle 44 aasta jooksul, mil ta Abjas õpetaja oli. Korraldasime siis minikampaania, kasutasime kooli vilistlaste Facebooki gruppi ja lihtsalt inimeselt inimesele kuulutamist. Palusime toetada ettevõtmist alates viiest eurost rahaliselt ning see läks meil korda – 73 vilistlast 15 lennust alates 20-ndast kuni 48. lennuni, andsid oma panuse, kuidas keegi soovis.

Veidi aega võttis ka pingi ilu ja materjali valik. Siin abistas 27. lennu meespere. Viimaks saime ka pingi kätte – selle valmissaamine läks napilt (päris see pink, mille algselt tellisime, valmis ei saanud) – aga loodame, et vorm pole oluline, vaid mõte: meie õpetajatele tänuavaldus.

Kool pakkus 5. oktoobri kui õpetajate päeva selle pingisaaga lõpuleviimiseks ja nii me kogunesimegi, umbes paarkümmend vilistlast, gümnaasiumi õpetajad ja armas Leida Lepland, kooli juurde.

Olime nii rõõmsad oma teo ja õpetajate üle, et võtsime 27. lennuga juhtimise üle tänuüritusel. Üllatusime ka koolipoolse toetuse eest, tänasime kooli direktorit, pingi rajamise toetajaid ning eelkõige armastatud ja austatud õpetaja Leida Leplandi. Sellele vastas õpetaja omapoolse meenutusega oma pikast õpetajateest, meenutas abikaasa Hansu ja võttis asja kokku sõnadega: „Õpetaja elukutse on parim.”

Koolimaja juurde kogunenud erinevate põlvkondade vilistlased pajatasid seepeale lõbusaid lugusid, mis mõlema armastatud õpetajaga seoses meenusid ja olid nende koolipõlve rikastanud. Jätkasime õpetajate toas kooli poolt kaetud kohvilauas rõõmsate seikadega kooliajast. Õpetajagi rääkis mitmeid humoorikaid lugusid üsna kaugest ajast Abja Keskkoolis. Nii tundus kuulajatelegi, et parim Abja Keskkooli aeg oli meie ajal.

Et Hans Leplandile austust ja tänu avaldada, läksime õpetaja Leidaga Abja kalmistule Hansu puhkepaika, viisime talle särava sügislille meenutamaks kirjut kooliaega meie jaoks.

Kunagi ei saa küllalt tänatud inimesi, kes on meile pühendanud oma elutöö. See oli meiepoolne algatus, et nende kahe erakordse inimese mälestus püsiks ja innustaks noori elama samasugust pühendunud elu.

Abja Keskkooli 27. lend

Pildil Leida Lepland ja vilistlased
Categories: Uudised